Biberiye

Unutkanlığa Doğal Çözüm, Güçlü Bir Antioksidan ve Kadim Şifa Kaynağı

   Biberiye (kuşdili, rosmarin, rosemary)  güçlü bir belleğe, keskin bir hafızaya sahip olmak ve uzun yaşamak isteyenlerin ilk tercih etmesi gereken şifalı bitkiler arasındadır.  Binlerce y geçmişi olan bu şifalı bitki antikçağda dostluk, bağlılık ve kadirşinaslığın simgesi sayılmıştır. Aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit’in armağanı olduğuna inanılmıştır.
Biberiye hoş kokusu ve güzel görünümünün yanı sıra beyin gücünü artırmadaki etkisi gösterilmiş bir şifa kaynağıdır. Biberiyenin tarih boyunca hafızayı güçlendirici ve zihin gücünü artırıcı etkilerinin, bellek ve muhakeme işlevinden sorumlu olan beyin hücrelerini uyaran ve nöronlar arasındaki iletişimi artıran bir  nörotransmiter olan asetilkolin’in parçalanmasını önlemesine ve oksijenden zengin kanın beyine gitmesini artırmasına bağlı olduğu düşünülmektedir.
Tıbbi adı Rosmarinus officinalis olan biberiyenin ve uçucu yağının belleği güçlendirdiği Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabileceğine dair, son yıllarda yapılan çalışmalarda bulgular elde edilmiştir. 
   Miami  Hastanesi Araştırma Enstitüsü çalışmasında Alzheimer hastalığında amiloid proteinlerinin yapımını durdurduğu bulunmuştur. Hastalık sürecinde tau polimerlerinin oluşmasından önce amiloid proteinleri üretilmektedir. Araştırmacılar bu sonuçların biberiye ekstraktının tek başına veya bir ayurvedik destek olan Bacopa monnieri ekstraktı ile birlikte  nöroprotektif etkisini gösterdiği sonucuna varmışlardır.
Maryland Tai Sophia Enstitüsü’de yapılan çalışmada, araştırmacılar ortalama yaşı 75 olan  28 kişiye plasebo veya biberiye yaprağı tozu vermişlerdir. Çalışmaya katılanlar kompüterize Beyin İşlevi Araştırması ilaç değerlendirme sisteminde test edildiklerinde 750 mg dozunda biberiye tozu alanlarda beyin işlevi değerlendirme puanlarında anlamlı artış görülmüştür.
Aromaterapi olarak kullanıldığında bir mendilin üzerine iki üç damla damlatılarak koklandığında veya buhurdanlığa konulduğunda hafızayı güçlendirici etki gösterir.
Japonya’da Tottori Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir çalışmada 17 Alzheimer hastasına 28 gün süreyle, sabahları biberiye ve limon akşamarı ise lavanta ve portakal uçucu yağları ile aromaterapi uygulanmış ve dokunmatik panel tipi demans değerlendirme ölçeği (TDAS) testinde beyin işlevi değerlendirme puanlarında anlamlı artış olduğu saptanmıştır.
İngiltere’de Lancaster Üniversitesi psikoloji bölümü araştırmacıları biberiye aromaterapisinin bellek işlevi üzerindeki etkisini incelemişlerdir. Araştırmacılar biberiyenin ECDM denilen çevresel bağlama bağlı bellek testinde çarpıcı bir etkisinin olduğunu bulmuşlardır.
    İngiltere Northumbria Üniversitesi Nörobilim araştırmacıları 144 sağlıklı gönüllü üzerinde yaptıkları aromaterapi araştırmasında biberiyenin “genel bellek performansında ve kalitesined anlamlı bir artış sağladığını” ifade etmişlerdir.
Biberiyenin Diğer Faydaları
İyi bilinen antioksidan özelliği nedeniyle bu şifalı  bitkiyi evinizde her zaman bulundurmanızı öneririm. Bellek güçlendirici olmasının yanı sıra kansere neden olan kimyasal toksinlere bağlı DNA mutasyonlarını önlediği (özellikle karaciğer ve akciğer hücrelerinde) gösterilmiştir. Ayrıca ölümcül bir cilt kanseri türü olan melanomun önlenmesinde etkili olan karnosol ve ursollik asit gibi antioksidan bileşikler içerir.

Biberiyenin uçucu yağının kullanıldığı başlıca rahatsızlıklar:
  • Dolaşım problemleri
  • Kas ağrıları
  • Nevralji ve siyatik ağrısı
  • Egzama
  • Cilde parlaklık ve canlılık
  • Romatizma şikayetleri
  • Adet sancıları
  • Karaciğer dolgunluğu
  • Ağız kokusu
  • Bağışıklığın güçlendirilmesi
  • Böbreküstü bezlerinin yorgunluğu
  • Mide krampları
  • Antibakteriyel etki
  • Kandida gibi mantar enfeksiyonlarının önlenmesi
Güçlü mikrop öldürücü özelliklerinden ötürü, biberiye özel bir yere sahiptir çünkü kanı patojenik bakterilerden temizler ve vücuda dost, faydalı mikroorganizmaları yok etmeden zararlı mikroorganizmaları öldürerek içimizdeki ekosistemin dengesini korumaya yardımcı olur. Kandida gibi zararlı mantarların çoğalmasını önlemesi de yararlı etkilerinden biridir.
Günlük hayatınıza biberiyeyi farklı biçimlerde dahil etmeniz mümkündür:
Bir bardak sıcak suya iki tatlı kaşığı biberiye koyarak 10 dakika demlenmeye bırakın. Sindirimi rahatlatmak ve karaciğer desteği için yemeklerden önce için. Bir fitoterapist tarafından başka uygun şifalı otlarla birlikte çay karışımları hazırlanabilir.
Taze biberiyeyi soğuk sıkım sızma zeytinyağı içerisinde bekleterek güzel bir rayiha elde edebilir ve salatalara ekleyebilirsiniz.
Taze biberiye somon veya kırmızı et ile birlikte garnitür olarak yiyebilirsiniz.
Tereyağı ile karıştırarak kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Hoş bir kokusu olan uçucu yağı unutkanlığa karşı solunum yoluyla kullanılabilir.
Dikkat: Menstrüel siklüsler üzerindeki etkisi nedeniyle hamile veya hamilelik planlayan kadınlar biberiye kullanmamalıdır. Biberiye yağı çok güçlü olduğundan doğrudan ağız yoluyla alınmamalıdır.

Yorumlar